projectfoto de paskamer_installatie_Theolieke Smit_2

Tijdens mijn opleiding onderzocht ik wat mijn lichaam voor mij betekent en hoe ik kan omgaan met mijn lichaam. Verzorg ik mijn lijf? Koester ik het, of wil ik het juist verstoppen voor mijzelf en anderen?
Ik kon het niet aan mijzelf in een spiegel te zien. Wat betekent dat voor mijn zelfbeeld?

Door dit onderzoek kwam ik niet alleen mijzelf tegen. Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat het kijken naar het eigen lichaam een probleem kan zijn in alle leeftijdscategorieën en niet alleen vrouw gebonden is. Dat vond ik bijzonder interessant. Tijdens deze periode heb ik veel interviews gehouden bij verschillende mode winkelketens en kleinere boetieks en lingeriewinkels.
Vragen die ik stelde als: Wat is je drijfveer om iets nieuws aan te schaffen? Was je op dat moment daadwerkelijk blij met je aankoop? Maar de meest belangrijke vraag was : Wat is je gevoel in die paskamer, hoe kijk je naar jezelf in die spiegel?

Uit mijn onderzoek bleek dat men zich over het algemeen niet senang voelt in de paskamer.
Veel klachten over de ruimte, het licht en de geur. Klaarblijkelijk werkt het zo zintuiglijk dat het veel invloed heeft op de aankoop en zelfs verder kan leiden tot een psychisch probleem. Deze gevoelens van de geïnterviewde mensen plus de gevoelens over mijn eigen lichaam heb ik omgezet in de installatie DE PASKAMER.