pistool_roze_old school_Theolieke Smit_kunstenaar

De ideeën voor deze installatie zijn ontstaan tijdens de begrafenisceremonie van Prins Bernhard van Lippe Biesterveld (1911-2004). Bernhard werd tijdens de ceremonie geëerd met medailles voor zijn bewezen diensten ten tijde van oorlog. Die daden worden gezien als heldendaden. Met name belangrijke mensen, meestal mannen, worden vaker geëerd dan andere mensen. Op zo’n moment vraag ik mij af: Wat zijn die bewezen diensten en wat betekenen die voor de mensheid? De ongevraagde strijd tegen een volk of de hulp aan een volk waar de strijd tegen geleverd wordt gaat gepaard met doodslag en geweld.

De wapenindustrie is volgens mij het machtigste en het meest ondoorgrondelijke orgaan op deze wereld. De wapenindustrie bezit veel macht en geld. Het verzet hiertegen is wat ik zocht, zo zijn is de knuffelpistolen ontstaan.

De eerste installatie bestond uit 3 sokkels met kussens met textiele wapens, waarbij het eerbetoon aan en de dodende kracht van het wapen samen komen. De tegenstelling van het zachte textiel en het harde van de wapens schuren. De op kussens gepresenteerde wapens hadden een andere uitstraling dan je zou verwachten. Bij het maken van de textiele wapens kregen zij steeds meer een eigen vorm, totdat ze een knuffelvorm bereikten.

De knuffelpistolen heb ik op verschillende manieren geïnstalleerd. Bijvoorbeeld tijdens een manifestatie van Amnesty International in een Christelijke Kerk, in een kelder op kussens, maar ook op rauwe  spiraalbedden in een huiskamer. 
Bij het installeren van de knuffelpistolen kijk ik iedere keer opnieuw hoe het werk het tot zijn recht komt. De laatste tijd installeer ik het samen met de installatie de ONBEKENDE HELDIN.