projectfoto groot ontpoppen

Mijn onderzoek voor het project paskamer inspireerde mij op zoek te gaan naar het schoonheidsideaal in de huidige tijd. In alle kunsten is schoonheid een veel voorkomend thema. Het is fascinerend dat in ons huidige tijdperk het schoonheidsideaal op de dezelfde manier gepresenteerd wordt als in de oude Griekse tijd. Correcte figuren van vrouw en man. Niets afwijkends van een lichaam wordt belicht. Steeds meer middelen worden ingezet om het perfecte lichaamsbeeld neer te zetten, van beeldbewerking tot levensechte ingrepen in het lichaam.

De leefwijze buiten de media toont een ander beeld. Veel mensen worstelen met hun uiterlijk, man, vrouw en adolescenten. Dat treft mij, vooral bij vrouwen. Vrouwen hebben bijzonder veel last van wat de Westerse media hen oplegt. Vanuit dit onderzoek is de installatie Ontpoppen ontstaan.

Als een larf zich ontpopt heeft komt het als een mooie vlinder tevoorschijn. De huid, het veilige huis, valt af en de ware schoonheid toont zich aan de wereld en dan moet het als vlinder overleven. In de video installatie ONTPOPPEN speel ik op natuurlijke wijze in op mijn zelfbeeld, de huid die ik heb opgebouwd, in rust en velen jaren tijd, valt langzaam weg en de ware volwassen vrouw toont haar opgebouwde schoonheid. Als moeder natuur toont zij haar ware aard, want schoonheid komt van binnen uit.