de plek 4_Theolieke Smit

De plek is een werk gemaakt voor de Zomer expo in 2013 van Studio Sidac. Gevraagd werd met een werk naar eigen inzicht te reageren op ‘De plek’: Wat is jouw plek?, Op welke plekken wil je zijn of juist niet zijn?, Van welke plekken hou jij?, Wil je die plek delen met anderen?

Op social media wordt in deze tijd veel plekken en gebeurtenissen bewust en onbewust gedeeld. Zelf keek ik ook iedere dag op Facebook en ging ik op zoek naar nieuws van mensen. Soms voelde ik mij daar wel erg een voyeur, maar toch kon ik het niet stoppen, gefascineerd als ik was door wat mensen samen delen en de daaropvolgende reacties. Dat intrigeerde mij. Ik starte een klein onderzoek, met als inzet: Mijn plek op Facebook. Ik was nieuwsgierig naar de reactie van mensen bij het schrijven van een dagelijkse overdenking over de Plek waar ik die dag was. Ook intrigeerde mij de snelheid en vluchtigheid van het leven in deze tijd.

In januari begon ik met schrijven, met als inzet, tot de start van de zomerexpositie dagelijkse te schrijven en posten en de daarop volgende reacties te monitoren. Dat ging mij de eerste 2 maanden vrij goed af. Ik merkte wel direct dat dit een grote opgave voor mij zou worden. Schrijven is niet iets wat mij makkelijk afgaat. Naarmate het project vorderde werd het steeds moeilijker. De reacties waren in het begin intenser, naar verloop van tijd reageerden velen mensen alleen op persoonlijke situaties. De ‘vind ik leuk-knop’ wordt wel veel en gemakkelijk ingezet.

Ik ben erachter gekomen dat ik het meegaan in de wereld van social media ook veel nadelen vind hebben. Het is mij te snel en vaak oppervlakkig. Daarom besloot ik na 70 plekken te hebben gepost de plekken van het digitale platform over te brengen naar boekvorm. Een papieren versie waarin iedereen in zijn/haar eigen handschrift kan reageren op een Plek waar men affiniteit mee heeft.