Beats for connection

Oftewel ‘Kralen Voor Verbinding’. Vorige jaar mei plaatste ik mijn eerste oproepen. Via sociaal media en mijn eigen netwerk vroeg ik kralen, steentjes of schelpen aan vrouwen. Met de mededeling: hoort zeg het voort! Het werkte en het project groeide zelfs een beetje boven mij uit. Van vriendinnen ontving ik kralensnoeren die ik kapot knipte voor hergebruik. Gerrie van Bakel publiceerde een filmpje op Leiden Sleutelstad. Dit leidde weer tot het geven van workshops kralen maken en vele inzendingen die ik opgestuurd kreeg, van voor mij bekende maar ook onbekende vrouwen. Bij iedere kraal, steentje, schelpje dat ik ontving zat een verhaal. De verhalen publiceerde ik op sociaal media en kralen voor verbinding werd een nieuw onderwerp.

Waarom kralen?

De kraal had al een betekenis in de prehistorie. In alle eeuwen erna over de hele wereld hebben kralen een grote impact gehad. De verbinding is niet alleen het sieraad maar heeft voor vele ook een diepe religieuze betekenis. Het werd gebruikt als betaalmiddel of bruidsschat zo ook bij geboorterituelen. Het symbool kraal spreekt mij aan. De snoeren die ik rijg van de vele gekregen kralen zijn over het algemeen in het ritme van de rozenkrans. Voor mij staat Maria als iconische vrouw centraal als liefhebbende en zorgzame vrouw en moeder.

Al die vrouwen met hun eigen verhaal

Waar de kraal ook vandaan komt, iedereen heeft er een herinnering aan. Dit maakt het project bijzonder. Zoals ik al schreef publiceerde ik de verhalen op Facebook onder het kopje “kralen voor verbinding’. Maar nu ga ik over deze kralen story’s publiceren in een boek bij de installatie ‘Beats For Connection’. Omdat ik dit professioneel aan wil pakken, gaat dat meer tijd kosten.

90 vrouwen samen

Van de gekregen kralen zijn er nu 37 snoeren geregen. De première van deze installatie is bij de Kunstroute van Leiden 24 en 25 september 2022 te zien. Je bent van harte welkom.

Never ending

Zoals een halssnoer eindeloos kan doorgaan, zo ook dit project. Alle kralen zijn nog steeds welkom. Zodat de connectie groter wordt, zo ook de installatie. Dus mijn vraag aan vrouwen is blijvend: Stuur mij een kraal met een verhaal.

Heb jij een kraal voor mij?

Stuur deze op naar : Theolieke Smit/ Delftse Jaagpad 4 / 2324 AA Leiden / Nederland