Troost

Een expositie van Jacomien le Maître en Theolieke Smit in samenwerking met Rian Evers en Han Ruijgrok

Kunstroute Leiden 26 e 27 september 2020

De samenwerking voor de expositie Troost ging van start tijdens Corona pandemie. Tijdens een ontmoeting bij een optreden van PS Theater “Wat nu” in Leiden besloten Jacomien en Theolieke de pandemie als uitgangspunt te nemen. Het toneelstuk ‘Toos’ en de liedjes van Rianne Evers gaven ons de juiste inspiratie. Na maanden van praten en denken met elkaar leidde dit nu tot een daadwerkelijke aanpak. Wij vonden het belangrijk door middel van onze kunst de pandemie te relativeren en zo onze uiting hieraan te geven.

Troost en tranen

Jacomien haar werk bestond uit een aantal objecten. Haar objecten vormden troost tussen licht en schaduw. De vormen die zij uitwerkt zijn traanvormen. De tranen kwamen tot uiting in schaduwvorm. En in het midden van de ruimte was een liggend object/figuur van vilt dat de centrale troost verspreidde. Tijdens het bezoek genoot men ook van rust en de troostrijke muziek van Max Richter. Jacomien maakte gebruik van zijn compositie Sleep. Deze muziek volgt de 8 uur durende slaap van de mens, maar brengt troost en ontspanning. Bezoekers van de expositie konden hun ervaring van Troost omschrijven in een boek.

1.5 Cube

De anderhalve meter samenleving die de pandemie oplevert heeft bij  Theolieke geleid tot het maken van de 1.5 Cube. De Cube is een tent gemaakt van 1.5/1.5/1.5 meter. De buitenkant gaf de lengte weer en aan de binnenkant kon men ervaren wat de anderhalve meter werkelijk betekent door er in te zijn. Het moeilijk is om de 1.5 meter afstand vol te houden in de samenleving. Men ervaart deze afstand als negatief . In de Cube ervaarde men de 1.5 m als positieve binnenruimte. Het licht viel naar binnen via een rozet van traanvormen. Men luisterde naar de mooie gecomponeerde liedjes van Rian Evers/PS Theater/ en gedichten van de Leidse dichter Han Ruijgrok. De Troost bewoog zich tussen rust, woord, klank, licht en ruimte.

Allemaal schoentjes

Men moest ook geheel coronaproef in de Cube. Schoenen uit, mondkapje voor en schone handen. Dat kon als een belemmering werken, maar het was ook de bewustwording van de pandemie. Het moment van schoenen uit, handen schoon en mondkapje om was nodig om tot jezelf te komen en de rust en troost te ervaren die de Cube je zou gaan geven. De schoentjes buiten de Cube gaven een prachtig beeld. Zo ook het zip geluid van de rits, het moment van rust. Het bracht je even terug naar fijne kampeervakanties.